Wszystko - Adam Sandler

Strona startowa
Kontakt
Księga gości
Technika
Historia
Astronomia
Podział administracyjny
Państwo
Muzyka
Zwierzęta
Rośliny
Mitologia
Malarstwo
Wrestling
Piłka Nożna
Zespół muzyczny
Film
Kabaret
Partia Polityczna
Polityka
Siły Zbrojne, Wojsko
Zasoby naturalne
Medycyna
Papież
Religia, Związek wyznaniowy
Firma, Przedsiebiorstwo, Koncern, Korporacja, Spółka
Serial Telewizyjny, Telenowela
Hutnictwo
Plemię, Wielkie Plemię
Wieżowiec
Rolnictwo
Czasopismo, Gazeta
Święci, Błogosławieni i Słudzy Boży
Literatura
Miasto, Wieś, Osada
Pisarz; Poeta; Dramaturg
Imię
Książęta, Królowie,Cesarze, Prezydenci, Premieerzy, Ministrowie, Politycy
Rody,Dynastie
Gra komputerowa
Kościół (budynek) i Cerkiew (budybek)
Narkotyk
Transatlantyk (statek)
Fantastyka
Chemia
Fundacja
Skoki Narciarskie
Zamek, pałac
Stadion, Hala
Wielka Rzeczpospolita
Chorby
Sporty Walki, sztuki walki
Reality Show
Synagoga
Ankiety
Portal Internetowy, Strona intrnetowa
Organizacja, początki, początki,teologia i liturgia
Aktor, Muzyk, Kompozytor, Producent filmowy, Producent muzyczny, Dialogista
=> Adam Sandler
=> Demi Lovato
=> Selena Gomez
=> Brad Pitt
=> Angelina Jolie
Uniwersytet, Politecjnika, Akademia, Szkoła wyższa
Album, Singiel
Filozofia
Telewizja publiczna, Telewizja
Patriarcha
Matematyka, Logika
Język (mowa)
Kopalnie
Prawo
Informatyka
Szkoła Podstawowa, Gimnazjum, Liceum Ogólnokrzałcące, Technikum, Zasadnicza Szkoła Zawodowa, Liceum Profilowane
Dziennikarz, Publicysta,
Fizyka
Biologia
Ekonomia
Elektrownia, Elektrociepłownia, Ciepłownia
Zakon
Charakterystyki postaci
Psychologia, Psychiatria, Seksuologia
Komiks
Rzemiosło
Fikcyjne Organizacje i Organy władzy
Skala Termometryczna
Gatunek Muzyczny
Fikcyjne Konflikty zbrojne i bitwy
Waluta
Zawód
Architektura
Inżynieria
Plac, Rynek
Meczet
Kopalnia
Cmentarz, Kirkut, Mizar
Klasztor, Monastyr, Ławra, Klasztor buddyjski
Pisarz, Poeta, Dramaturg
Boks
Karty do gry



 

Adam Richard Sandler (ur. 9 września 1966 w Nowym Jorku) – amerykański aktor, komik, producent filmowy oraz muzyk (śpiewa i gra na gitarze).

Został komikiem stand-up, a po sukcesie Saturday Night Live, stał się głównym aktorem Hollywood i zagrał w siedmiu filmach o budżecie ponad 100 mln $. Jest najbardziej znany z ról komediowych, jednak odniósł też sukces w Trudnych słówkach (ang. Spanglish) i Lewym sercowym (ang. Punch-Drunk-Love).

Biografia 

Wczesne życie 

Urodził się na Brooklynie, jako syn amerykańskich żydów: Stana i Judy Sandler. Ma troje starszego rodzeństwa: Scotta, Liz oraz Val. Dorastał w Manchester (New Hampshire), gdzie uczęszczał do szkoły średniej Manchester Central High School.

Kariera

W połowie lat 80., Sandler zagrał kolegę Theo Huxtable w The Cosby Show (1985-1989). Uczestniczył także w w telewizyjnym show Remote Control, nadawanym na MTV.

Sandler rozpoczął występy komika w klubie komediowym w Bostonie. Tam został odkryty przez Dennisa Millera, dzięki czemu Sandler trafił do Saturday Night Live, jako autor scenariusza, a rok później, jako aktor. Występami w SNL zdobył uznanie, a show opuścił w roku 1995, aby skupić się na pracy aktorskiej.

Pierwsza udana rola Sandlera miała miejsce w 1989 r. w filmie Babes Ahoy, znanym także jako Going Overboard. W 1995 wystąpił w Billy Madison, w którym zagrał dorosłego mężczyznę powtarzającego klasy 1-12, aby móc odziedziczyć wielomilionowe imperium hotelowe swojego ojca oraz, co ważniejsze, jego szacunek. Kolejnym filmem będącym dużym sukcesem finansowym okazał się Farciarz Gilmore (ang. Happy Gilmore, 1996) oraz Od wesela do wesela (ang. The Wedding Singer). Początkowo Sandler był także zakontraktowany na udział w filmie Gorzej być nie może (ang. Very Bad Things, jednak musiał zrezygnować (na rzecz Christiana Slatera) ze względu na pracę nad innymi filmami w tym samym czasie. Po Karierze frajera (ang. The Waterboy, 1998), Sandler stał się wielką gwiazdą.

Chociaż większość jego wcześniejszych filmów było negatywnie ocenionych przez krytyków filmowych, wiele jego ostatnich ról, zaczynając od Lewego sercowego, otrzymało prawie same pozytywy, przekonując krytyków, że Sandler posiada znaczne umiejętności aktorskie, które uważali za zmarnowane we wcześniejszych, słabych produkcjach. Sandler zagrał także kilka poważnych ról, nienależących do gatunku prezentującego "głupkowaty" humor, takich jak Lewy sercowy (za rolę w którym został nominowany do Złotego Globu) oraz Trudne słówka.

Sandler był nawet rozważany do roli w filmie Zakładnik (ang. Collateral, 2004), jako partner Jamie Foxxa. Był także głównym kandydatem, oprócz Jima Carreya i Johnny'ego Deppa, do roli w filmie Tima Burtona Charlie i fabryka czekolady (ang. Charlie and the Chocolate Factory), którą jednak zdobył Depp. Ostatnio zagrał w Klik: i robisz, co chcesz (ang. Click), gdzie zaprezentował zarówno humor typowy dla swoich wcześniejszych ról, jak i poważny przekaz dotyczący codziennego życia. Do poważniejszej roli powrócił w dramacie Mike Bindera Zabić Wspomnienia (Reign Over Me), gdzie zagrał człowieka tracącego całą rodzinę w tragedii z 11 września, który odnawia przyjaźń ze starym kolegą z college'u (granego przez Dona Chandle).

Życie prywatne 

Sandler zdobył tytuł magistra sztuk pięknych w 1998 r. na Uniwersytecie Nowojorskim. 22 czerwca 2003 ożenił się z modelką Jackie Titone, którą poznał na planie filmu Super Tata (ang. Big Daddy). Sandler i Titone pracowali razem ponownie w komedii Roba Schneidera Boski żigolo (ang. Deuce Bigalow: Male Gigolo), do którego Sandler tworzył scenariusz. 6 maja 2006 urodziła im się córka Lola Marie Titone-Sandler. Przyjaźni się z: Jessicą Biel i Olivią Dave.

Filmografia 

#   Tytuł oryginalny   Tytuł polski   Rok   Rola   Uwagi   Brutto  
1. Going Overboard Ahoj dziewczyny 1989 Schecky Moskowitz pierwsza rola filmowa  
2. Shakes the Clown - 1992 Dink the Clown   $115,103
3. Coneheads Stożkogłowi 1993 Carmine   $21,274,717
4. Airheads Odlotowcy 1994 Pip(p)   $5,370,000
5. Mixed Nuts Wariackie święta 1994 Louie   $6,798,240
6. Billy Madison Billy Madison 1995 Billy Madison także scenarzysta $25,588,750
7. Happy Gilmore Farciarz Gilmore 1996 Happy Gilmore także scenarzysta $38,624,000
8. Bulletproof Kuloodporni 1996 Archie Moses   $21,162,420
9. The Wedding Singer Od wesela do wesela 1998 Robbie Hart   $80,224,502
10. Dirty Work Brudna robota 1998 Satan Cameo $9,975,684
11. The Waterboy Kariera frajera 1998 Robert "Bobby" Boucher Jr. także producent wykonawczy i scenarzysta $161,487,252
12. Big Daddy Super Tata 1999 Sonny Koufax także producent wykonawczy i scenarzysta $163,479,795
13. Deuce Bigalow: Male Gigolo Boski Żigolo 1999   Cameo $65,535,067
14. Little Nicky Mały Nicky 2000 Nicky także producent wykonawczy i scenarzysta $39,442,871
15. The Animal Zwierzak 2001 Townie cameo; także producent wykonawczy $55,762,229
16. Mr. Deeds Mr. Deeds - Milioner z przypadku 2002 Longfellow Deeds także producent wykonawczy $126,203,320
17. Punch-Drunk Love Lewy sercowy 2002 Barry Egan nominacja do Złotego Globu $17,791,031
18. Eight Crazy Nights Osiem szalonych 2002 Davey Stone, Whitey Duvall, Eleanore Duvall (głosy) także scenarzysta i producent $23,443,124
19. A Day with the Meatball - 2002 jako on sam    
20. The Hot Chick Gorąca laska 2002 Mambuza Bongo Guy (uncredited) cameo; także producent wykonawczy $35,016,147
21. Anger Management Dwóch gniewnych ludzi 2003 Dave Buznik także producent wykonawczy $135,645,823
22. Pauly Shore is Dead Pauly Shore nie żyje 2003      
23. Stupidity Głupota 2003      
24. Couch - 2003 Couch Testing Guy krótki film  
25. 50 First Dates 50 pierwszych randek 2004 Henry Roth także producent wykonawczy $120,776,832
26. Spanglish Trudne słówka 2004 John Clasky   $42,044,321
27. The Longest Yard Wykiwać klawisza 2005 Paul Crewe także producent wykonawczy $158,115,031
28. Deuce Bigalow: European Gigolo Deuce Bigalow: Boski Żigolo w Europie 2005 Javier Sandooski cameo; także producent $22,264,487
29. Click Klik: i robisz, co chcesz 2006 Michael Newman także producent $137,340,146
30. Reign Over Me Zabić wspomnienia 2007 Charlie Fineman   $19,661,987
31. I Now Pronounce You Chuck and Larry Państwo młodzi: Chuck i Larry 2007 Chuck Levine także producent wykonawczy $119,514,150
32. You Don't Mess with the Zohan Nie zadzieraj z fryzjerem 2008 Zohan    
33. Bedtime Stories Opowieści na dobranoc 2008 Skeeter Bronson    
34. Funny People - 2009 George Simmons faza post-produkcji  

Albumy komediowe 

  1. They're All Gonna Laugh at You! (1993) [2x platynowa płyta]
  2. What The Hell Happened To Me? (1996) [2x platynowa płyta]
  3. What's Your Name? (1997) [złota płyta]
  4. Stan and Judy's Kid (1999) [złota płyta]
  5. Shhh...Don't Tell (2004)

Sandler na festiwalu filmowym w Cannes w 2002 r.
Dzisiaj stronę odwiedziło już 53 odwiedzający (276 wejścia) tutaj!
=> Chcesz darmową stronę ? Kliknij tutaj! <=