Wszystko - Kabaret OT.TO

Strona startowa
Kontakt
Księga gości
Technika
Historia
Astronomia
Podział administracyjny
Państwo
Muzyka
Zwierzęta
Rośliny
Mitologia
Malarstwo
Wrestling
Piłka Nożna
Zespół muzyczny
Film
Kabaret
=> Kabaret Ani Mru-Mru
=> Łowcy.B
=> Kabaret Moralnego Niepokoju
=> Kabaret Dno
=> Kabaret pod Wyrwigroszem
=> Formacja Chatelet
=> Grupa Rafała Kmity
=> Kabaret Limo
=> Kabaret Młodych Panów
=> Neo-Nówka
=> Mumio
=> Grupa MoCarta
=> Kabaret OT.TO
=> Kabaret TEY
=> Kabaret Starszych Panów
=> Kabaret Skeczów Męczących
=> Kabaret Paranienormalni
=> Kabaret Koń Polski
Partia Polityczna
Polityka
Siły Zbrojne, Wojsko
Zasoby naturalne
Medycyna
Papież
Religia, Związek wyznaniowy
Firma, Przedsiebiorstwo, Koncern, Korporacja, Spółka
Serial Telewizyjny, Telenowela
Hutnictwo
Plemię, Wielkie Plemię
Wieżowiec
Rolnictwo
Czasopismo, Gazeta
Święci, Błogosławieni i Słudzy Boży
Literatura
Miasto, Wieś, Osada
Pisarz; Poeta; Dramaturg
Imię
Książęta, Królowie,Cesarze, Prezydenci, Premieerzy, Ministrowie, Politycy
Rody,Dynastie
Gra komputerowa
Kościół (budynek) i Cerkiew (budybek)
Narkotyk
Transatlantyk (statek)
Fantastyka
Chemia
Fundacja
Skoki Narciarskie
Zamek, pałac
Stadion, Hala
Wielka Rzeczpospolita
Chorby
Sporty Walki, sztuki walki
Reality Show
Synagoga
Ankiety
Portal Internetowy, Strona intrnetowa
Organizacja, początki, początki,teologia i liturgia
Aktor, Muzyk, Kompozytor, Producent filmowy, Producent muzyczny, Dialogista
Uniwersytet, Politecjnika, Akademia, Szkoła wyższa
Album, Singiel
Filozofia
Telewizja publiczna, Telewizja
Patriarcha
Matematyka, Logika
Język (mowa)
Kopalnie
Prawo
Informatyka
Szkoła Podstawowa, Gimnazjum, Liceum Ogólnokrzałcące, Technikum, Zasadnicza Szkoła Zawodowa, Liceum Profilowane
Dziennikarz, Publicysta,
Fizyka
Biologia
Ekonomia
Elektrownia, Elektrociepłownia, Ciepłownia
Zakon
Charakterystyki postaci
Psychologia, Psychiatria, Seksuologia
Komiks
Rzemiosło
Fikcyjne Organizacje i Organy władzy
Skala Termometryczna
Gatunek Muzyczny
Fikcyjne Konflikty zbrojne i bitwy
Waluta
Zawód
Architektura
Inżynieria
Plac, Rynek
Meczet
Kopalnia
Cmentarz, Kirkut, Mizar
Klasztor, Monastyr, Ławra, Klasztor buddyjski
Pisarz, Poeta, Dramaturg
Boks
Karty do gry



 

Kabaret OT.TO – polski kabaret założony w 1987 roku z inicjatywy Wiesława Tupaczewskiego. Swoją oficjalną działalność rozpoczął 1 stycznia 1990 roku, od kiedy to występował w składzie: Ryszard Makowski, Andrzej Piekarczyk, Andrzej Tomanek i Wiesław Tupaczewski. W styczniu 2001 r. Ryszard Makowski opuścił OT.TO. Od tego czasu kabaret występuje w składzie trzyosobowym.

Kabaret OT.TO jest jednym z polskich kabaretów eksploatujących inne niż polityka rejony absurdu. Ceniony jest za swoją muzykalność i bezpośredni kontakt z widzami. Najbardziej znane piosenki kabaretu OT.TO to: "Zasmażka", "Wakacje", "To już lato", "Stirlitz i Kloss". Największą popularnością kabaret cieszył się w pierwszej połowie lat 90. XX w. Pomysłodawcą nazwy i stroju scenicznego jest Wiesław Tupaczewski. Logo – żyletkę – zaprojektował przyjaciel kabaretu Jacek Sasin.

Twórca kabaretu twierdzi, że oni właściwie nie są kabaretem, a "przedsięwzięciem estradowym mającym na celu bawienie publiczności".

7777 czyli inne wcielenie OT.TO 

W roku 1997 członkowie Kabaretu OT.TO założyli grupę "7777", wydając płytę pod tą samą nazwą. Płytę promował utwór "Jak ja kocham Cię". Zespół wystąpił na Koncercie "Przeboje List Przebojów" na Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu w 1997 roku. Prezentował muzykę, którą sam nazywał humo-rock, humo-reagge, humo-bossa nova, humo-ballada (w zależności od gatunku muzyki), a nawet humo-humo. Obecnie grupa, już pod nazwą "777" (po odejściu Ryszarda Makowskiego), gra popową melodyjną odmianę rocka – happy rock. W roku 2002 wydała płytę "Czego". Obecnie "777" występuje w składzie:

  • Andrzej Piekarczyk - klawisze, wokal
  • Dariusz Piskorz - perkusja
  • Piotr Siennicki - gitary, wokal
  • Andrzej Tomanek - gitary, wokal
  • Wiesław Tupaczewski - bas, wokal

Dyskografia

  • 1992 – Faux-Pas
  • 1992 – Lato z z OT.TO
  • 1993 – Koncert Kabaretu OT.TO z orkiestrą Zbigniewa Górnego
  • 1993 – OT.TO dzieciom
  • 1995 – Wesele Hamleta
  • 1997 – 7777
  • 1998 – Umciaciarumcia
  • 2000 – Dzieła Wybrane
  • 2002 – Czego.../Los Piernikos

Złote i platynowe płyty

  • Złote płyty:
    • 1997 – Lato z OT.TO
    • 1999 – 50-lecie Kabaretu OT.TO
    • 1999 – Wesele Hamleta
  • Platynowe płyty:
    • 1999 – Faux-Pas
    • 1999 – Koncert Kabaretu OT.TO z orkiestrą Zbigniewa Górnego

Nagrody 

  • 1991 – Operatorów na KFPP w Opolu
  • 1992 – Pomatonu za błyskawiczne opanowanie rynku fonograficznego płytą "Faux-Pas"
  • 1993 – Publiczności na Festiwalu Twórczości Telewizyjnej w kategorii "program muzyczny"
  • 2000 – Puchar Johnnie Walkera na I Międzynarodowym Mityngu im. W.Komara i T.Ślusarskiego dla Andrzeja Tomanka w biegu zespołowym Kabaretu OT.TO
  • 2000 – "Best of the European Web" dla Wiesława Tupaczewskiego za oficjalną stronę Kabaretu OT.TO

Radio

Od 2006 roku w RMF FM prowadzą cykl "Ottoteka".

Telewizja 

Od 2008 roku w TVN 24 raz w tygodniu w Szkle kontaktowym prowadzą cykl muzycznych komentarzy politycznych.

Dzisiaj stronę odwiedziło już 35 odwiedzający (286 wejścia) tutaj!
=> Chcesz darmową stronę ? Kliknij tutaj! <=